سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اختران آسمان


1270 تا 1339 ش‏

آیت‏الله حاج شیخ‏هاشم قزوینى، در سال 1270 ش در قزوین‏ متولد شد. مقدمات و قسمتى از سطح را در زادگاهش آموخت و براى تکمیل معلومات خود، به‏ اصفهان‏ رفت و دوره کامل خارج فقه را نزد مرحوم‏کلباسى فراگرفت. وى پس از کسب اجازه‏ اجتهاد از آیت‏الله حاج‏میرزا محمد آقازاده و آیت‏الله میرزامهدى غروى اصفهانى، به‏ مشهد مقدس سفر کرد و به‏تدریس سطوح عالى فقه و اصول پرداخت. رسائل، مکاسب، کفایه و خارج اصول دروسى بودند که مرحوم‏قزوینى در مدرسه‏هاى فاضل‏خان و نوّاب مشهد، تدریس مى‏کردند.

آیت‏الله شیخ‏هاشم قزوینى در مدت‏زمانى کوتاه، تأثیر ژرفى‏ بر فضاى علمى و معنوىِ حوزه علمیه مشهد گذاشتند. شاگردان‏ ایشان امروزه بعضاً از نام‏آوران و مشاهیر ایران و جهان اسلام به‏شمار مى‏آیند. از آن‏جمله‏اند: آیت‏الله حاج میرزا مهدىِ نوغانى، آیت‏الله واعظ طبسى، استاد محمدتقى شریعتى، استاد کاظم مدیرشانه‏چى، استاد محمدرضا حکیمى و نیز حضرت آیت‏الله خامنه‏اى، رهبر معظم انقلاب.

اختران آستان، ص: 9

رهبر انقلاب، استاد خود را عالِمى بسیار متین، خوش‏بیان، اهل معنى، زاهد، بى‏اعتنا به دنیا و درعین‏حال بسیار روشنفکر معرفى کرده‏اند و استاد حکیمى، ایشان را نمونه مثال‏زدنىِ عالم دینى و روحانى اسلامىِ واقعى برشمرده است.

تبلیغ احکام و رسیدگى به‏ امور مردم‏، یکى دیگر از خصوصیات این عالم ربّانى بود. وى همه‏ساله در ایام تعطیلىِ حوزه علمیه، به زادگاه خود، دهستان قلعه، مسافرت مى‏کرد و در آنجا، مجالس وعظ تشکیل مى‏داد و مردم را موعظه مى‏کرد. ضمناً، به امور عمرانى آن محل هم همت مى‏گماشت. ساخت آب‏انبارهاى متعدد و تعمیر تعدادى مسجد و ...، ازاین‏دست اقدامات است.

آیت‏الله قزوینى در حیات خود، در مسائل‏ سیاسىِ‏ خراسان و موضع‏گیرى درمقابل سیاست‏هاى دین‏ستیزانه دوران پهلوى نیز نقش‏آفرینى کرد؛ به‏طورى‏که ازجمله دستگیرشدگانِ نهضت گوهرشاد بود. وى پس از انتقال به تهران، تا پایان حکومت رضاخانى اجازه‏

اختران آستان، ص: 10

بازگشت به مشهد را نیافت. آیت‏الله حاج شیخ‏هاشم قزوینى در 20 ربیع‏الثانى 1381، مصادف با 22 مهر 1339، درگذشت و پیکر پاکش را در حرم مطهر، در راهروى رواق‏ دارالضیافه‏، جنب کفشدارى 7 فعلى، دفن کردند.

اختران آستان، ص: 11

آیت‏الله میلانى؛ مرجع بیدار

1313 تا 1395 ق (1354 ش)

آیت‏الله سیّدمحمدهادى حسینى میلانى در سال 1313 ق، در خاندان فقاهت و اجتهاد، در نجف‏ اشرف متولد شد. ایشان پس از طى مقدمات در نجف، دروس خارج فقه، اصول، فلسفه، کلام، تفسیر، اخلاق و ریاضیات را نزد استادان‏ بزرگ زمان خویش، یعنى شیخ‏الشریعه اصفهانى، میرزاحسین نائینى، سیّدحسین بادکوبه‏اى و سیّدابوالقاسم خوانسارى، آموخت و علاوه بر اجتهاد، اجازه روایى از علماى مطرح زمانه، دریافت کرد. آیت‏الله میلانى پس از تشرف به‏ مشهد مقدس و زیارت امام‏رضا (ع) به‏درخواست مردم و علماى مشهد، در این شهر ماند و در جایگاه مرجع تقلید، به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت.

ایشان با اوج‏گیرى‏ مبارزات‏ مردم در نهضت ملى‏شدنِ نفت و پس از آن، قیام امام‏خمینى (ره)، همگام با ملت ایران به مبارزه با رژیم شاه پرداخت و در حمایت از امام‏خمینى (ره) و نظریات سیاسى ایشان، در پیامى اظهار داشت: «آنچه شما گفته‏اید، گفته همه روحانیان، بلکه گفته اولیاى خدا و ائمه اطهار (علیهم‏السلام) است.»

آیت‏الله میلانى در کنار مبارزات سیاسى و مرجعیت‏

اختران آستان، ص: 12

دینى، از تبیین و ترویج دین اسلام و حقّانیت شیعه نیز غافل نبود و در مدت اقامت در مشهد، صدها نفر به‏دست ایشان، به اسلام گرویدند: از آن‏جمله، پروفسور بول‏وین، جرّاح بلژیکى، است که پس از اسلام‏آوردن نام عبدالله را براى خود برگزید و هم‏اکنون آرامگاهش در خواجه‏ربیع مشهد قرار دارد.

ازجمله‏ تألیفات‏ مهم آیت‏الله میلانى در زمینه‏هاى فقهى، اصولى، اعتقادى و ادبى، مى‏توان به قادتُنا کَیف نَعرفُهُم، در نُه جلد درباره زندگانى و فضائل چهارده معصوم (علیهم‏السلام)، محاضرات فى الفقه الامامیه، در ده جلد در موضوعات فقهى، تفسیر سوره جمعه و تغابن، مختصر الاحکام، حاشیه المکاسب و مناسک حج اشاره کرد.

آیت‏الله سیّدمحمدهادى میلانى، پس از عمرى خدمت و مجاهدت، در آخر رجب 1395، همزمان با 17 مرداد 1354، در مشهد مقدس درگذشت. او را در رواق‏ توحیدخانه‏، واقع در پشت سرِ مبارک، به‏خاک سپردند.

اختران آستان، ص: 13




مطلب بعدی : حدیث